Afinele umplu pietele in timpul verii, in doua variante: cele de padure si cele de cultura. Cele de padure sunt mai mici, mai inchise la culoare, putin mai acrisoare si mai aromate. Cele de cultura sunt mai mari, cu o culoare mai deschisa, spre violet, si cu o aroma mai putin intensa.
Indiferent pe care le alegi, te poti bucura de aceleasi beneficii, cu conditia ca fructele sa fie cat mai proaspete. In afara sezonului cald, poti opta si pentru afinele congelate, care pastreaza aproximativ 90% din substantele nutritive, potrivit doc.ro.
Afinele sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, incepand de la tratarea infectiilor si pana la combaterea inflamatiei si a durerilor articulare.
Aceste fructe mici si pline de puteri vindecatoare sunt extrem de bogate in antioxidanti si vitamina C, esentiale pentru un sistem imunitar puternic si pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe langa acestea, afinele contin si vitamine din complexul B, vitaminele A si E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu si cupru. Datorita acestui mix unic de vitamine si minerale, afinele pot fi numite fara retineri unele dintre cele mai sanatoase fructe pe care le putem include in dieta.
CITEȘTE ȘI: O dietă DELICIOASĂ: cura cu zmeură! Slăbește 2 kg în trei zile!
De altfel, va recomandam sa consumati afine cel putin de 2-3 ori pe saptamana, in plin sezon. Avantajul este ca sunt foarte versatile si le puteti combina cu aproape orice: sucuri sau smoothie, deserturi, salate de fructe, salate cu legume si branzeturi, in iaurt alaturi de tarate, sau pur si simplu crude, ca gustare intre mese.
Da, ai auzit bine. Afinele pot „tinti” grasimea fix in locurile cele mai importante pentru tine. Mai multe studii realizate de specialisti au dovedit ca afinele nu doar te ajuta sa slabesti, dar fac minuni in cazul persoanelor cu grasime acumulata in zona abdominala. Si cand ne gandim ca aceasta zona este legata strans si de aparitia obezitatii, afinele par supereroi.
Toate aceste puteri magice se datoreaza complexului de antioxidanti si proprietatilor diuretice. Afinele incurajeaza corpul sa elimine toxinele odata cu surplusul de apa, dar si sa metabolizeze mai rapid si intr-un mod diferit, astfel incat sa arda din depozitele pe care le are deja, mai mult decat din ce mananca pe moment.
Bogate in fibre, afinele sunt importante si pentru sistemul tau digestiv. Si cand spunem bogate in fibre, ne referim la 4-5 grame intr-o singura cana de afine. Daca le combini si cu cereale integrale si iaurt, deja ai o portie binemeritata de fibre, suficienta pentru o zi.
Fibrele, antioxidantii si alte substante active din afine lucreaza pe mai multe fronturi. In primul rand, regleaza digestia, echilibreaza flora intestinala si te scapa de probleme digestive ca indigestia, constipatia, diareea sau crampele. In al doilea rand, detoxifica rinichii, ficatul si colonul, sustinand regenerarea acestora si vindecarea lor in caz de intoxicatie sau infectie.
CITEȘTE ȘI: Mere coapte cu afine și cremă de vanilie / REȚETE SIMPLE
De fiecare data cand mananci o afina, gandeste-te ca mii de celule din corpul tau iti multumesc. Si asta fiindca afinele au capacitatea de a insanatosi celulele si de a distruge formatiunile cu risc tumoral. Flavonoidele din afine protejeaza tesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Tot afinele pot reduce riscul de boli cardiovasculare si boli degenerative ale sistemului nervos. Au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, regleaza nivelul de zahar din sange, mentin sanatatea arterelor si a muschilor inimii. In plus, faciliteaza circulatia sangelui catre creier, imbunatatind astfel oxigenarea acestuia. Sustin regenerarea celulelor neuronale si stopeaza evolutia unor afectiuni cum sunt dementa sau Alzheimer.
Poti privi afinele ca pe o metoda excelenta de a preveni aproape orice tip de afectiune, in primul rand fiindca sunt o sursa de vitamine si minerale, dar si fiindca actioneaza direct asupra dezechilibrelor care se produc in organism.
Sarace in calorii, insa bogate din punct de vedere al nutrientilor,
Proprietati antioxidante,
Proprietati antivirale si antibacteriene,
Sanatoase pentru ochi,
Reduc riscul de cancer.
Pentru a beneficia de toate calitatile nutritive ale afinelor, e indicat sa le consumi ca atare, fara sa le prepari termic. Acestea pot fi consumate pe post de gustare intre mese, fie singure, fie alaturi de alte fructe de padure.
La micul dejun, poti manca afine cu iaurt sau cu fulgi de ovaz/ orz inmuiati in prealabil in apa calduta.
De asemenea, afinele pot fi folosite in deserturi, in smoothieuri sau in sucuri naturale.
CITEȘTE ȘI: MIC DEJUN: Prăjitură cu unt și afine
Contraindicatii afine
Afinele sunt extrem de sanatoase si rareori cauzeaza probleme. Daca observi reactii alergice dupa consumul de afine, apeleaza de urgenta la medic.
Uleiul de afine (preparat din semintele acestor fructe de padure) poate cauza, daca este folosit in doze mari, efecte secundare precum: durerile de cap, flatulenta sau diareea.